Publikováno

Listový koláč s javorovým sirupem

Pletenka s javorovým sirupem

Pletenec s javorovým sirupem
Přísady: listové těsto (může být i mražené), javorový sirup, ořechy, mláko, máslo nebo margarín, cukr, polohrubá mouka, voda

Nádivka:
1 sklenici vody
½ sklenice másla nebo margarínu
10 ml javorového sirupu
1 sklenice polohrubé mouky
3 velké vejce

Poleva:
1 a ½ sklenice moučkového cukru
2 půl. lžíce másla nebo margarínu
10 ml javorového sirupu
2 půl. lžíce mléka
¼ poháru sekaných pekanových ořechů

Listové těsto
Pohár mouky vysypte do velké misky, posekejte půl másla.
Pomalu přilévejte nekolik lžic vody a místě rukou. Potom masu rozdělte na
polovinu. Každou polovinu rozválejte na obdélník 30cm x 8 cm na nevymastený
papír na pečení. Zatím odložte.

Troubu předehřejte na 180 ° C.

Nádivka
1 šálek vody a ½ šálku másla smíchejte a na mírné teplotě zahřívejte, dokud se směs
nezačne vařit (6-8 minut). Vmíchejte javorový sirup a jeden šálek mouky.
Snižte teplotu ohně na minimum a míchejte, dokud se směs nezačne
vařit (cca 1 minutu). Sundejte z ohně. Postupně rozbijte vejce a vše vymíchejte
dohladka a doleskla.

Na každý obdélník listového těsta nalijte polovinu vaječné směsi. Pečte 50-55 minut,
dokud těsto není křupavé a dozlatova upečené. Nechte vychladnout minimálně 20
minut.

Poleva
Smíchejte všechny přísady polevy v malé mixovací misce. Na malé rychlosti mixujte
asi minutu. Pak na velké rychlosti, dokud poleva není hladká a krémová. Postupně
přidejte mléko (asi 1 čajovou lžičku), dokud nebude mít požadovanou hladkost.
Polevu nalijte na těsto a posypte oříšky.