Publikováno

Klasifikování / označování javorového sirupu

druhy javoroveho sirupu

Pro javorový sirup jsou dvě rozličné klasifikace: Americká a Kanadská klasifikace. Toto někdy může způsobit nejasnosti a mírný zmatek, pokud jsou spotřebitelé sirupu z různých zemí světa.

Javorový sirup používá k označení tři stupně obsahující také barevné kategorie. Jediný rozdíl mezi Americkým a Kanadským označením je v terminologii. Americký systém používá, Stupně ‚(A B C), zatímco Kanadský používá čísla (1, 2 3).

Klasifikace je založena na průhlednosti javorového sirupu, což znamená množství světla, které pronikne / je přeneseno přes vzorek sirupu. Výrobci používají přístroj pro měření přenosu světla na klasifikaci javorového sirupu. Procento přenosu světla je porovnáno k hodnotám přiřazeným k různým stupňům, a javorový sirup je pak ohodnocen.

Na to aby byl sirup ohodnocen, každý vzorek musí splňovat tyto požadavky:

a) nesmí fermentovat
b) musí mít čistou a jednotnou barvu
c) musí mít javorovou chuť, která je typická pro jeho barevný stupeň, a být bez nepříjemných vůní nebo příchutí.

Klasifikace / stupně javorového sirupu jsou následující:

Stupeň A – Light Amber (Klasifikace USA)
Číslo 1 – Extra light (Kanadská klasifikace)
Přenos světla je více než 75%, barva je jemně zlatavá, s jemnou chutí, a velmi mírnou a delikátní aromou.

Stupeň A – Medium Amber (Klasifikace USA)
Číslo 1 – Light (Kanadská klasifikace)- máme v nabídce zde
Přenos světla je mezi 60.5 a 74%, barva je zlatavá, s jemnou chutí, a velmi mírnou a sladkou aromou.

Stupeň A – Dark Amber (Klasifikace USA)
Číslo 1 – Medium (Kanadská klasifikace)- máme v nabídce zde
Přenos světla je mezi 44 a 60.4%, barva je jantarová, s typickou javorovou chutí a mírnou a sladkou javorovou aromou. Toto je typický druh sirupu používaný na palačinky, při vaření atd..

Stupeň B (Klasifikace USA)
Číslo 2 – Amber (Kanadská klasifikace)- máme v nabídce zde
Přenos světla je mezi 27 a 43.9%, barva je tmavá, s intenzivní a výraznou javorovou chutí a aroma. Tento javorový sirup je hodně výrazný a je také používan k vaření či pečení.

Stupeň C (Klasifikace USA)
Číslo 3 – Dark (Kanadská klasifikace)
Přenos světla je méně než 26.9%, barva je velmi tmavá, s plnou, výraznou chutí karamelizovaného sirupu. Je používán hlavně jako potravinářská přísada.