Publikováno

Historie javorového sirupu

javorovy sirup

Historie javorového sirupu je velmi zajímavá, a nabízí nám mnoho faktů týkajících se sociologie dávných časů Severní Ameriky. První lidé, o kterých je známo, že vyráběli javorový sirup, jsou původní obyvatelé tohoto kontinentu žijící v severo-východní části Severní Ameriky, dávno před příchodem prvních Evropanů. Používajíc prapůvodní metodu nařezávání stromů na získávání sladké mízy, pro tyto národy poskytovala šťáva zdroj vysokokalorické výživy na zimní období. Původní Američané byli velkorysí s poskytnutím jejich technologie, a prvním Evropanem poskytli návod, jak ze stromů získávat sirup.

Evropané se učili rychle, a k těmto vědomostem přidali do procesu výroby jejich znalosti metalurgie, skladování a přepravy, a jejich znalosti se staly součástí historie javorového sirupu. Sklizená míza se odvážela do, cukrové boudy ‚, kde se mohla snadno skladovat v řekou ochlazované budově. Míza musela být zpracovávana v složitém procesu vaření ve velkých kotlech. Musela být často míchaná, aby se předešlo krystalizaci. Do roku 1800 se tento proces vylepšil a stal se více výnosným. , Lidový cukr ‚, jak se javorový sirup nazýval, bylo na dlouhou dobu nejvíce používané a nejrozšířenější sladidlo dostupné v Severní Americe.

Různé pumpy a odvlhčovače byly zavedeny do procesu díky podnikavým Američanům, ale proces vyváření a zpracování zůstal pomalý a drahý. Spojené Státy začaly dovážet javorový sirup z Kanady, speciálně z Quebecu – studené oblasti známé pro její hojnost javorových stromů, a dělají tak až dosud.

Ve Spojených Státech je výroba javorového sirupu stále malým odvětvím ve státech Nové Anglie, obzvláště ve Vermontu, a v menší míře v Maine a různých dalších státech. V Americe, Kanadě i Evropě se sirupy dělí do, stupňů ‚(grades). Systém stupňování je mírně komplikovaný: zohledňuje se barva, obsah cukru, a čas sklizně. Další průzkum historie javorového sirupu odhaluje, že během Civilní války (Civil war) většina domácností Spojenců (Union) používala javorové sladidlo, aby bojkotovala třtinový cukr, který byl v převážné většině produkován otroky na jihu. Dnes je javorový sirup oblíbencem pro množství různorodých jídel v celém světe. Je stálicí pro snídaňové dobroty jako palačinky, wafle a Francouzské toasty. Také může být použit k vaření, nahrazující tak cukr, protože zdravotní výhody a přínosy su větší než při hnědém nebo bílém cukru. Javorový sirup je používán v jídelníčcích veganů či vegetariánů a také Židů, protože je to košer potrava.