Jaký je rozdíl mezi organickým (bio) a anorganickým javorovým sirupem? Rozdíl je v tom, že při výrobě Bio sirupu celý proces musí splňovat přísné podmínky, které kontroluje certifikační organizace. Organický sirup je certifikován společností EcoCert – mezinárodní agenturou, která se specializuje v organických (bio) potravinách. Certifikace EcoCert javorového sirupu zaručuje následující:
Zpráva javorového lesa
Zdravý les: Javorové lesy jsou zkoumány a spravovány certifikovanými odborníky, aby se zajistila dlouhodobě udržitelná správa lesa, podporovalo zdraví stromů a druhová pestrost, a redukovala eroze.
Slušné manažerské praktiky při správě javorových lesů a jejich ekosystémů. Zaměření rozvoje a údržby na zachovávání ekosystému javorového lesa a dlouhodobé vylepšování životnosti stromové populace.
Rozmanitost rostlinných druhů v javorovém lese je podporována, obzvláště druhy doprovodné a podpůrné k cukrového javoru.
Nepoužívání žádných pesticidů, hnojiv nebo chemikálií při vypořádání lesa. Je zdravý a je čistý.
Navrtávání / zařezávání
Organická zpráva prošetřuje a určuje limit na počet otvorů v javorových stromech. Praktikování tohoto limitu udržuje zdraví každého javorového stromu. Přestože jsou zářezy ve stromech velmi malé a javory absolutně nepoškozují, pokud jich je příliš mnoho, mohou ublížit. Toto pravidlo je zde proto, aby stromy mohly zůstat zdravé na velmi dlouhou dobu.
Nařezávání javorových stromů v ledajakou jinou dobu než během javorové sezóny je zakázáno.
Javorové vybavení
Všechny stroje, přístroje, trouby, vědra, nádoby, a příslušenství na vaření sirupu, jsou kontrolovány, taktéž i mýdla a čistící prostředky používané k čištění vybavení.
Nádoby na odpařování jsou vyrobeny z neřezavějící oceli, a to je jediný druh oceli, který je povolen.
Produkce javorového sirupu
Sterilizace mízy před samotným vařením je zakázána, aby se předešlo změnám nebo zbavení čistě přírodních vlastností javorové mízy.
Jako proti-pěnový agent při vaření javorové mízy se používá pouze certifikovaný organický (bio) rostlinný olej.
Filtrace javorového sirupu je monitorována a omezená, také jako dočasná skladovací nádoba, která se používá předtím, než se sirup přemístí do speciálně navržených sudů.
Čištění
Certifikace zaručuje, že všechno čištění, které se provádí po dokončení cukrové sezóny, je děláno s certifikovaným produktem a umyté pitnou vodou během jednak čištění, tak i vyplachování.