1) Pro výrobu 1 litru javorového sirupu je potřebných 40 litrů javorové mízy.
2) Javorový sirup a všechny produkty vyrobené ze 100% sirupu, jsou taky košer a veganské potraviny.
3) Největším odběratelem Kanadského javorového sirupu je po USA daleké Japonsko kde spotřeba sirupu stoupá každým rokem.
4) Původní Američané zpracovávali většinu javorového sirupu na granulovaný cukr, který byl snadněji skladovatelný a transportovatelný jako jeho tekutá podoba. Tento, Indiánský cukr ‚se uskladňoval v nádobách z březové kůry nazývaných, mokuks‘.
5) Javorový sirup obsahuje antioxidanty, které mohou zpomalit nebo zamezit nemocem způsobeným volnými radikály, jako cukrovka nebo rakovina. Porce velká jako ¼ šálku (cca 60 mililitrů / 0.6 decilitru) obsahuje tolik antioxidantů jako syrová rajče nebo brokolice.
6) Javorový sirup obsahuje vysoké hladiny fytohormónu a kyseliny abscisové. Podle výzkumu je tento druh kyseliny přirozenou obranou při regulaci cukrovky a dalších metabolických syndromů.
7) Javorový sirup je více efektivní než brokolice, borůvky, mrkev či rajčata, v napomáhání zpomalování růstu rakovinových buněk v mozku, prostatě a plicích, a o něco méně viditelně i v prsou.
8) Už porce ¼ šálku (60 mililitrů / 0.6 decilitru) obsahuje více kalcia než stejné množství mléka, a více draslíku než banán. Je také dobrým zdrojem hořčíku, fosforu, zinku a železa.
9) Obyvatelé Vermontu mají neobvyklou tradici oslav cukrové sezóny – mlsají na kombinaci javorového sirupu, koblih a okurek v koprovém nálevu. Říkají, že sladké a kyselé chutě se navzájem doplňují.
10) Javorový sirup může zmrznout a roztát bez vlivu na kvalitu.